VÅKN OPP

 

Okai dere! Nå må jeg bare dele dette med dere, snakket om det på @jovialemammaer snapchat igår, og litt på min egen insta story, men jeg føler at dette er et såpass viktig tema, at jeg ønsker å skrive det ned, så kanskje flere der ute kan se det, og reflektere litt mer over hva de muligens utsetter sine egne for.

Alt startet med at jeg, som jeg alltid gjør – prøvde å dele mitt budskap til seerne mine! Jeg prøver å lære folk å “gi litt mere faen”, ikke sette begrensninger for seg selv i eget liv, pga hva andre skulle måtte mene, uansett om det er familie, venner, bekjente. Det er alt for mange som ikke tør i gjøre ting, bare fordi de er redd for hva andre skulle mene om det. Jeg tenker at som influenser/ en som har mulighet til å påvirke andre litt, at det er SUPER VIKTIG å lære folk å leve SITT EGET liv, FOR SEG. Altså selvfølgelig innenfor rimelighetens grenser, ikke være den største egoisten, og overkjøre andre totalt, -det er ikke hva jeg mener. Men at folk skal leve og gjøre det DE ønsker for seg selv, ikke hva andre ønsker for dem. SI NEI, hvis det er noe du ikke vil, og si JA til alt du har lyst til UANSETT hvor mange som rister på hodet av det.

 

Men da jeg kjørte hjemover, satt jeg å tenkte, HVA er det egentlig som får folk til å sette disse (for meg, ikke eksisterende) grensene for seg selv? Og det gikk egentlig kaldt nedover ryggen da jeg fikk tenkt meg om. For… Er det ikke sånn at mange foreldre/ besteforeldre osv allerede fra barn er små, begynner å skulle forme dem? Jo, det er det. Og ikke alle barn kan leve opp til ANDRES livsplaner for dem, såklart skal vi være gode støttespillere, og guide i rett vei. Men å ta viktige valg for barna våres? Foreksempel hva gjelder yrke? Tenk på hvor mange krav man stiller til egne barn. Man kan jo ikke velge at “øy, du skal bli lege og komme hjem med toppkarakterer”, hvis barnet har interesse for feks landbruk. Barnet vil jo aldri føle mestring av å gå på en skole som ikke “gir” dem noe, og hvertfall ikke klare å få toppkarakterer. Tenk hvordan det er for et menneske å konstant gå rundt med følelsen “jeg er ikke god nok”, “det jeg gjør nå, er ikke bra nok”. Rett å slett det å IKKE KLARE å leve opp til andres forventninger. Det å prøve å følge en sti noen velger for deg, ikke den du egentlig ønsker å gå selv.

Det er jo helt grusomt at bla foreldre, gjør dette mot egne barn. Her kommer psykisk helse rett inn i bildet. Og jeg ble nesten 100% sikker på, der jeg satt å tenkte. At mange selvmord kunne vi vært foruten, hvis man bare hadde latt egne barn gå sin egen vei i livet, og støtte dem -SOM VI FORELDRE SKAL. Vi har faktisk bare barna våre til låns, og det er vår oppgave å gjøre dem til den beste utgaven av SEG SELV, ikke miniversjoner av oss selv.

 

Dette lå ikke lenge på min story før det begynte å bugne i innboksen, fra både unge og godt voksne – som følte at de aldri hadde klart å leve opp til forventningene til dem rundt seg. Hvordan det for noen av dem hadde skapt mange problemer, da i forhold til psykisk helse. Det var èn historie jeg beit meg spesielt merke i…..

 

Foreldrene hadde valgt videregående skole for henne, hun ville noe annet for sitt liv, -men det hun ville ble hverken sett eller hørt. Hun drev med hest på fritiden, og det var der hun hadde mestringsfølelse. Skolen gikk sin gang, og hun kom hjem med dårlige karakterer. Foreldrene truet med å ta hesten om hun ikke skjerpet seg. -NOE DE OGSÅ GJORDE!! Fjernet det eneste hun hadde i livet, som hun selv ønsket, det eneste som ga henne mestringsfølelse. Hun hatet skolen – alt gikk ned, skikkelig ned, psykisk, og hun prøvde å ta sitt eget liv. (SOM FØLGE AV AT NOEN PRØVDE Å BESTEMME, hva hun skulle jobbe med å bruke livet sitt på) Heldigvis, så var denne jenta såpass “oppegående” at hun skjønte problemet, og flyttet langt vekk, og startet på den videregående skolen hun hadde ønsket seg.   Hun har enda ikke turt å snakke ordentlig ut med foreldrene om dette, og er voksen idag. Foreldrene føler seg angrepet hvis de kommer inn på temaet.

Altså, jeg kjenner jeg blir så lei meg! Tenkt så mange barn og unge som går igjennom dette, og andre psykiske problemer, kun fordi de ikke klarer å leve opp til forventningene foreldrene har til dem, øvrig familie, eller ikke minst SAMFUNNET! Det er helt grusomt. Og det værste er at barna nok ikke skjønner hvorfor de har det sånn, et barn i puberteten er verdensmestere i å klandre seg selv. Istedet for å se at det kanskje er noen rundt dem som er problemet, og ikke dem selv.

 

Og det gjør det bare enda vitkigere for meg å spre min hjertesak, mitt budskap, LEV DITT LIV!!

GI LITT MERE FAEN!

Ta en tattoo, reis jorda rundt, få barn selvom du har bikka 40, SPEAK YOUR MIND! Ikke la noen pelle deg på nesa!

 

Ta vare på dem rundt deg, barna dine, familien din, lytt til hva de ønsker for seg selv og sitt liv. Og la dem få leve -SITT LIV <3

 

 

Ha en fin dag.

-Talla

8 kommentarer
  1. Hei hei.
   Jeg så storien din igår.
   Jeg ble så glad når jeg hørte hva du reflekterte over.

   Jeg er desverre en av disse som lever på hva andre bestemmer for meg.
   2 ting har jeg gjort fordi jeg vil

   Fikk barn tidlig.
   Tatt 3 tattiser.

   Disse tingene gjorde at jeg fikk heftige konsekvenser, som jeg ikke viste at det gikk ann.
   For meg er det så heftig at jeg ikke en gang kan bruke mine penger uten å tenke er dette godkjent?? Er det dyrt? Er det riktig farge? Riktig fasong? Osv osv….
   Samme tanke prosess har jeg og når jeg skal ut til enkelte mennesker..

   Alt dette stammer fra barndommen og alle rundt meg.

   Tusen takk for at du setter lyset på det..

  2. Super viktig tema, jeg var å hørte på Samuel og Bestefar di som også har program på tv2, der bestefar sa at han ikke begynte leve før han var 80 år, først då tørte han gjøre d han ville i live å ikke det som var forventa av han.. han oppfordret alle til leve live nå gjøre det en ville å ikle brus seg om hva naboen mente om det… for ja vi må la barna våres få være dem di er men vi voksne også må gjøre d vi vil… vi er jo også flinke me kunne tenkt meg å gjort men gjør ikke for “passer seg ikke”

   Alle voksne å barn må leve det live vi vil… gi mer faen som du sier…

   Vi kan ikke alle bli leger elle advokater.. værden trenge alle sorter mennesker

   Har delt bloggen din i dag for dette e et viktig budskap

  3. Gøy at du ønsker å bli «stor» på
   sosiale medier, få til samarbeid og lignende. Bare synd du ikke leser korrektur, for tekstene dine hadde vært mye bedre og lettere å lese hvis du hadde brukt litt tid på det.

   Masse lykke til.

   1. Tusen takk for kommentar, Anne. Hvis du har lest innlegget «first time first», så har du nok fått med deg at norsk gramatikk ikke er min sterkeste side, ønsker du at jeg skal ta det på dansk framover så det blir korrekt?

    1. Du er helt fantastisk 💕 Ønsker deg en flott torsdag å du er et forbilde☺️ Teksten kan jo du ta på finsk å russisk me da vel ?🙈😉😅 Neida forsett som du jør å ja du jør d me Glans ❤️❤️❤️

  4. Fantastisk bra at du tar opp ett så viktig tema.
   Heldigvis fikk jeg selv bestemme hva jeg ville gjøre med mitt liv da jeg hadde en mor som var litt utenom A4 selv.
   Men åååå så mange jeg såg da, og ser nå som sliter på grunn av familiens og samfunnets forventninger.
   Det er Trist som faen rett og slett.
   Tusen takk Talla for din hjertevarme for mennesker rundt deg ❤

  5. Flott tema å ta opp 🙂 Jeg er 40 år (bikker 41 i mars) og jeg har endelig turt å løsrive meg fra hva alle måtte mene og synse om mitt liv. Jeg fikk også 3 barn på 3 år, siste etter fylte 40 og har ikke angret ett sekund. Dette var det mange meninger rundt og om, men det er MITT liv, det er MEG som skal leve det, ikke mine foreldre, venner eller andre som måtte ha sine meninger om hvordan jeg lever det. Og jeg “lærer” mine barn opp til å være selvstendige, små rakkere som ikke er redd for å teste ut sine egne grenser 🙂

  6. Først.. kloke, reflekterte vakre sjeler er fulle av visdom både fra livet og lest kunnskap uansett om man skriver litt feil innimellom. Dette tema er virkelig mer viktig enn å henge seg opp i småting, noe som egentlig viser att tema Talla tar opp stemmer! Bry seg med små bagateller enn å faktisk skrive om saken. Altfor mange lever sånn som dette, når man blir foreldre så eier man ikke den lille nyfødte sjela, man låner den… den er sin egen, vi kan være rådførende, kjærlige, omsorgsfulle, men ikke kreve eller straffe når barnet ikke gjør som de voksne har planer om. Barnet er ikke en kopi av deg, det er sitt eget vakre vesen som kun blomstrer hvis den får den friheten og aksepten til å være akkurat den personen man er , og ønsker å leve livet sitt❤️ Enda ett klokt innlegg, Talla❤️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg