Hvem bestemte at barn skulle slutte å snakke sammen?

Jeg kjenner at dette har irritert meg en stund nå. Faktisk i ca 2,5 år. Lettere sakt siden min datter begynte på skolen i første klasse (hun går nå i 3 klasse). Er det ikke en kjent sak at hvis man setter et barn foran tv eller ipad mens det skal spise, så blir det ikke spist? Da faller konsentrasjonen inn i film eller spill. Er det ikke sånn at når man skal spise et måltid sammen, så gjør man det sammen? Man sitter ikke med telefoner/ipad/tv eller mac ved middagsbordet? Man sitter vel å snakker sammen?
Det hender selvfølgelig i løpet av helgen at man feks spiser en pizza å ser en film sammen hele familien foran tv, men da går det ikke akkurat radig med spisinga på unga, de ser jo trossalt på film og koser seg, spisinga faller litt bort. 

Jeg tenker at i det daglige burde det være fokus på at under måltider så sitter man pent, og sammen. Det er familie kvalitetstid hvor man snakker sammen og hører hva hverandre har gjort eller om de andre har hatt en fin dag. Kanskje man planlegger og ser fram til noe man snart skal. Kanskje man lurer på meninger fra de andre i familien rundt en tanke man har selv? Uansett, det jeg mener er at fokus står på å spise og snakke sammen -JA! Det går an å snakke sammen MED mat i munnen på en nogenlunde fin måte. Hvert fall en måte din egen familie, eventuelt venner burde tåle. 

Det som irriterer meg er at min datter ofte kommer hjem uten å ha rørt matpakka, hun kommer ofte hjem og kun har spist deler av den. HVORFOR? -Jo, fordi lærerne setter på film/ en episode av noe barne greier, og sier:”værsågod -spis” HVER ENESTE DAG?!?!? Det resulterer jo da i at barna sitter i spisefri-minuttet og ser på typ barnetv istedet for å spise. Barne tv er noe de kan se på hjemme mellom 17.30 og 18.30. Hun kommer hjem og sier: “Jeg rakk ikke å spise, vi så på blablabla også skulle vi ut å leke litt”. Hva gir du meg*?
Jeg synes rett å slett at det er LATSKAP av lærerne, javel så er det kanskje noen barn i klassen som ikke sitter stille, er stille eller sitter pent å spiser. Men å som lærer kjøpe seg en barnevakt i spisefri-minuttet i form av en stor skjerm for å ikke GIDDE å passe på unga selv… Det er rett å slett skikkelig provoserende. Hva er det for noen verdier å lære barn? “Sitt stille, hold kjeft og ét – se på denne skjermen!” 
Det er ikke okay, jeg mener at lærere skal inspirere barna til å ha gode samtaler under mat pausa, at de skal lære at det å spise lunsj faktisk er viktig for åssen kroppen fungerer resten av skole dagen. At de rett å slett skal kose seg i hverandres selskap med nista si, det og kun det. Så kan de gå ut å leke litt etterpå. 

Tv titting får de nok av som det er, ipaden sitter de med nesa i stort sett hele skoledagen. DET HOLDER! De er barn, ikke roboter. De trenger å tenke selv og snakke med hverandre. Og ikke minst -Spise nista si! 

UT med den forbanna skjermen fra klasseromma!

 

2 kommentarer
  1. Må bare kommentere dette: Jeg tror ikke du vet hvordan skolehverdagen er for en barneskolelærer. Det går i ett hele dagen. Man får avspassere i vinterferien, mem det hjelper ikke når timeplanen er sånn at man kanskje bare har lunsjpause en eller to ganger i uka.
   Se på timeplanen til datteren din: Jeg vil tro hun har en av lærerne 24-26 timer i uka. Denne læreren følger klassen fra 9-14, med unntak av enkeltfag der de har andre lærere. Mellom 9 og 14 har de noen få friminutt, som kan brukes til å svare på mail fra foreldre, hjelpe barna å knytte skoa, gå på do og rekke tilbake til timen igjen. Halvparten av friminutta har man inspeksjon. Da har man ikke tid til å gå på do en gang i pausene mellom timene. Når jeg har inspeksjon i storefri, har jeg ikke lunsj før etter 14.
   Både elever og lærere må ha noen pusterom. I klasser med 28 elever er “fri samtale” noe som fungerer dårlig. Min erfaring er at elevene må sitte stille på plassene sine og være opptatt med høytlesning, lydbok eller – ja -film, for at ikke mobberne skal slenge ufine kommentarer og det skal bli mye støy og uro som også forstyrrer for spisinga. Å samle tretti unger til hyggelige samtaler og samtidig passe på at det er rolig nok til at det ikke sklir ut, ville krevd 5-6 voksne. Se for deg lydnivået i en barnebursdag, til sammenlikning. Frie samtaler i så store barnegrupper er å be om kaos.
   Sorry, men jeg trur du som foreldre må ta ansvar for å lære datteren din å spise selv om hun følger med på lydbok, høytlesning eller TV. Det er ikke praktisk mulig å gjøre noe annet.
   Selv varierer jeg. De dagene i uka hvor jeg faltisk har pause sjøl, leser jeg høyt fra bok. Men dersom jeg må være fokusert og konsentrert sammen med elevene i 5-6 timer i strekk, uten mat sjøl, bruker jeg andre kilder for å underholde ungene under maten.
   Spisepause-underholdning er uansett en tilleggsoppgave vi gjør fordi det må gjøres. Som pedagogisk personale er det ikke dette som er hovedoppgaven vår.
   Når du skriver:
   “Jeg synes rett å slett at det er LATSKAP av lærerne, javel så er det kanskje noen barn i klassen som ikke sitter stille, er stille eller sitter pent å spiser. Men å som lærer kjøpe seg en barnevakt i spisefri-minuttet i form av en stor skjerm for å ikke GIDDE å passe på unga selv… Det er rett å slett skikkelig provoserende. Hva er det for noen verdier å lære barn?”
   Så lurer jeg på om du har sett 28 unger få frie tøyler med hver sin liten skolemelk-boks og hver sin matpakke? Jeg kan love deg at det å ikke ha underholdning under maten neppe ville ført til mer spising. Og mener du at dette er så viktig at det er grelt at det går på bekostning av trivsel og eventuelt undervisning (for det er ikke bare-bare å roe ned en skoleklasse etter en brødskivekrig)?
   Nei, her er det foreldrene som må ta ansvar for at ungene klarer å spise sjøl om det skjer noe annet i rommet.

   1. Jeg må bare svare litt her jeg også. Jeg sjøl, syntes at skole/barnehage bruker litt for mye skjerm etter hve jeg sjøl er vant med. Jeg merker godt på egne barn hva som fungerer best i hverdagen vår (det er selvsagt individuelt). Altså vi har nå tatt vekk skjerm(nettbrett) fra hverdagen og bruker hverdagen til lik, ja ofte må jeg få de gang i lek, men det fungere, de blir lettere å få i mat, lettere å få i dusj og i seng. De har tv tid fra 18-19.15 ca så er det tannpuss og senga. Skjerm tar for mye fokus vekk fra virkeligheten. Altfor mye. Men selvfølgelig er det en fin ting å ta frem å bruke om foreldre eller barn er syke. Og på skole syntes jeg det er uaktuelt med bruk av “tvtitting” med mindre det er lærdom i det. Mye bedre med lesing. Altså, vi var 29 elever i en klasse vi også, da jeg gikk på skole. Det var ikke noe skjerm som stod å gikk under vår spisetid, og det gikk helt fint. Til tider kunne støynivået gå litt over styr, men læreren fikk da orden på oss. Så jeg tenker da at kanskje lærere nå til dags ikke fungerer på samme måte som for 15år sia. Om man ikke har tid til å spise lunsj mer enn 2 ganger i uka på jobb, burde det kanskje vært gjort noe med arbeidsplassen. Ikke distrahere matpausa til barna med tv. Barn har godt av mindre skjerm og mer småsnakk med venner. Min mening.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg